Menu Sluit menu

Wereld IBD-dag

18 mei 2022

Op 19 mei is het Wereld IBD dag. IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease en is de verzamelnaam voor de chronische darmziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In ons land zijn er naar schatting 35.000 patiënten met inflammatoire darmziekten. 

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm die meestal sluimerend begint en een langdurig en wisselend verloop kent. Men ziet dan ontstoken darmsegmenten afgewisseld met gezonde darmsegmenten. De ontsteking kan het hele maagdarmkanaal treffen.

Colitis ulcerosa

Dit is een ontsteking van de dikke darm (colon) met vorming van zweren (ulcerosa). De ontsteking beperkt zich tot de dikke darm of tot delen ervan. Het tast niet de slokdarm, maag of dunne darm aan. Bovendien beperkt de ontsteking zich uitsluitend tot het slijmvlies (mucosa), de meest oppervlakkige laag van de darm en dringt niet door tot de diepere lagen zoals bij ziekte van Crohn.

Het IBD-team in AZ Turnhout

In AZ Turnhout staat een gespecialiseerd IBD-team voor je klaar. Het team bestaat uit artsen dr. Croonen en dr. Claessens en 2 IBD-verpleegkundigen Kathleen Kokke en Wendy Janssens . In dit filmpje stelt ons IBD-team zich graag aan je voor.

Meer info over IBD

Op www.myibdtv.be vind je tal van video's en podcasts over IBD en wat je er zoal aan kunt doen. Het filmpje van dr. Jan geeft je een makkelijke en volledige uitleg over wat IBD is en wat de impact van IBD op het leven van patiënten kan zijn. In 2022 wordt de podcast 'IBD en voeding' extra in de kijker gezet. Ook die vindt u allemaal terug op www.myibdtv.be.

Website dienst gastro-enterologie van AZ Turnhout. 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.