Menu Sluit menu

Nucleaire geneeskunde in AZ Turnhout bestaat 50 jaar

14 maart 2024

Vandaag 14 maart 2024 bestaat de dienst nucleaire geneeskunde van AZ Turnhout maar liefst 50 jaar! Opgericht door dr. Jacques Rutten in 1974 in Sint-Elisabeth, bestond de dienst uit een ‘in vitro labo’ voor bloedanalyses en een afdeling ‘in vivo’ voor beeldvorming en therapie met radio-isotopen. Het labo gebruikte de modernste technieken om op bloedstalen met radio-isotopen hormonen, tumormerkers, medicatiespiegels, allergietesten te meten.

Van bij het begin behandelen we ook al patiënten met schildklierziekten met radioactief jodium. Deze behandeling bestaat nog steeds. Er zijn niet veel soorten medicatie die ruim 50 jaar blijven bestaan. 

In 1989 komt dokter Koen De Vis in Turnhout als nucleair-geneeskundige in de dienst. In de jaren 1990 veranderen de analysemethoden in het labo: radio-isotopen worden vervangen door chemische, niet-radioactieve stoffen. Dat is eenvoudiger voor de logistiek en de regelgeving. Uiteindelijk wordt 2006 het in vitro labo volledig geïntegreerd in het klinisch labo.

Maar in vivo blijft het gebruik van radio-isotopen onmisbaar voor bepaalde beeldvorming bij patiënten. Tot vandaag, 50 jaar later, gebruiken we nog radiofarmaca die al tientallen jaren meegaan.

Wil je meer lezen over de snelle groei en de technologische evolutie van de dienst nucleaire geneeskunde, lees dan het volledig artikel hier

Nucleair-geneeskundigen dokter Alexandra De Waele en dokter Livia Bajan vervoegden respectievelijk in 2011 en 2014 het team. Kim Van Hullebusch leidt sinds 2008 het team van onze technologen.

Het medisch diensthoofd dr. Koen De Vis bedankt zijn team voor de jarenlange enthousiaste inzet en het harde werk! Dikke proficiat met jullie 50-jarig bestaan! 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.