Menu Sluit menu

Laat je vaccineren tegen griep en covid

2 oktober 2023

Voor wie is vaccinatie belangrijk? 

Met de covid- en griepvaccinatie willen we vermijden dat mensen heel ziek worden. Vaccinatie wordt daarom aanbevolen aan wie het grootste risico loopt: 

Covid en griep

  • personen van 65 jaar en ouder
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, bv. in een woonzorgcentrum
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen (het overzicht staat op laatjevaccineren.be)
  • alle personen met een immuunstoornis en ook hun gezinsleden
  • zwangere vrouwen
  • alle personen die in de zorgsector werken, in en buiten zorginstellingen
  • personen met obesitas

Griepvaccinatie

  • personen die samenwonen met kinderen jonger dan 6 maanden indien de moeder niet gevaccineerd is tijdens de zwangerschap
  • gezinsleden van personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen

Je kunt je vaccin halen bij de apotheek of je huisarts!

Meer weten ? Download hier de folder. 

4 goede redenen om je te laten vaccineren

In de herfst- en wintermaanden zullen er weer meer besmettingen met COVID-19 de ronde doen. Griep steekt elk jaar de kop op naar het einde van het jaar toe of aan het begin van het volgende jaar. Het is belangrijk om je te laten vaccineren: 

 

  1. Vaccinatie tegen zowel COVID-19 als griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden. Zowel de vaccins tegen griep als tegen COVID-19 hebben al bewezen goede bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop. 
  2. Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuis. Hierdoor hebben zorgverleners, die het altijd druk hebben in het najaar, nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden. 
  3. Elk jaar circuleren er andere types griepvirussen. De samenstelling van het griepvaccin moet telkens worden aangepast. Ook van COVID-19 duiken er telkens nieuwe varianten op en wordt de samenstelling van het vaccin aangepast.  
  4. Je immuunsysteem krijgt een boost. Na vaccinatie kan je wel nog besmet raken, maar de kans dat je ernstig ziek wordt vermindert aanzienlijk.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.