Menu Sluit menu

Kunst als bron van troost en hoop

1 juni 2018

Op 5 juni 2018 onthullen leerlingen van het Heilig Graf een nieuw kunstproject 'SCHOONHEIDSBANK' in de campussen van AZ Turnhout.

Leerlingen van het Heilig Graf in Turnhout werkten samen met fotograaf Dries Segers en dramaturg Gideon Hakker aan het kunstenproject Blijde Gedachten. Dit project wil via kunst blijde gedachten creëren bij patiënten om zo hun genezingsproces te bevorderen. Het resultaat van deze samenwerking is vanaf 6 juni te bewonderen in AZ Turnhout: de SCHOONHEIDSBANK.

Blijde Gedachten is een vooruitstrevend initiatief dat met de hulp van kunst aan zorgverbreding doet. Dit jaar werd het project SCHOONHEIDSBANK uitgerold. Binnen dit project zochten de kunstleerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs van het Heilig Graf Turnhout naar antwoorden op vragen over wat mooi en lelijk is.

De artistieke samenwerking tussen fotograaf Dries Segers, dramaturg Gideon Hakker, de leerlingen en de leerkrachten leverden prachtige resultaten op. Samen werden er artistieke toepassingen gemaakt vanuit een filosofische benadering over wat schoonheid is en wat het kan betekenen.

Deze werken zullen de permanente tentoonstelling van Blijde Gedachten in het AZ Turnhout op campus Sint Jozef en op campus Sint Elisabeth opvolgen, zodat we samen een veerkrachtige omgeving blijven verwezenlijken.

Ook online zullen er Blijde Gedachten verschijnen. Leerlingen traden in dialoog met hun omgeving; antwoorden van grootouders, vrienden, familie en zo meer werden verzameld en overzichtelijk weergegeven onder de vorm van infograms, één van de zuilen waar de SCHOONHEIDSBANK op stoelt. Tijdens de tentoonstelling die een jaar te bezichtigen is, willen de leerlingen in dialoog gaan met bezoekers en patiënten van het ziekenhuis. Dit zal mogelijk zijn via een deponeerbox en een website die  die binnenkort online zal gaan.

Praktische info

De nieuwe kunstwerken zijn vanaf 6 juni te bezichtigen op campus Sint-Jozef  (volg route E16) en campus Sint-Elisabeth (volg route B23).

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.