Menu Sluit menu

Kempense ziekenhuizen schalen verder op maar annuleren voorlopig nog geen ingrepen

14 oktober 2020

Kempense ziekenhuizen schalen verder op, maar annuleren voorlopig nog geen ingrepen

Als opnamecijfers stijgen is het uitstellen van operaties wel onvermijdelijk

Sinds deze week houden de ziekenhuizen van Geel, Herentals, Mol en Turnhout (samen het Ziekenhuisnetwerk Kempen) extra bedden op hun afdelingen Intensieve Zorgen vrij voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Voorlopig worden er hierdoor nog geen operaties uitgesteld. Maar de ziekenhuizen zien dat de opnamecijfers nu snel stijgen. Indien er nog meer bedden moeten worden gereserveerd voor coronapatiënten kunnen de ziekenhuizen niet anders dan een aantal geplande operaties uit te stellen.

kwaliteitsvolle zorg

Alle ziekenhuizen zijn sinds maandag opgeschaald naar fase 1A inzake het spreidingsplan van de federale overheid. Dit betekent dat we 25% van onze bedden op Intensieve Zorgen voor Covid-patiënten dienen vrij te houden. Daarnaast dienen we op de gewone verpleegafdelingen vier keer de capaciteit voor niet-intensieve Covid-patiënten te voorzien.

Voor de vier Kempense ziekenhuizen betekent dit dat zij op Intensieve Zorgen samen 12 bedden hebben gereserveerd voor coronapatiënten van de in totaal 43 erkende Intensieve Zorgen bedden. Daarnaast zijn er in de ziekenhuizen samen 48 bedden op de gewone verpleegafdelingen die enkel nog mogen ingenomen worden door patiënten die besmet zijn met Covid-19.

Steeds meer covid-patiënten opgenomen 

Voorlopig worden er nog geen operaties uitgesteld. De Kempense ziekenhuizen proberen dit te vermijden zolang ze in fase 1A zitten. Maar we zien dat het nu heel snel gaat in onze ziekenhuizen. Indien de ziekenhuizen moeten opschalen naar fase 1B, wil dat zeggen dat we 50% van onze Intensieve bedden vrij moeten houden voor de opvang van coronapatiënten. Dan is het inkrimpen van het aantal operaties in onze ziekenhuizen onvermijdelijk. Reden hiervoor is dat we bij deze opschaling extra personeel op onze diensten Intensieve Zorgen moeten voorzien, waarvoor we onder meer beroep moeten doen op verpleegkundigen uit het operatiekwartier. Indien ingrepen worden uitgesteld, zullen de ziekenhuizen net als bij de eerste golf zelf contact opnemen met de patiënten.

Het is mogelijk dat de opschaling naar fase 1B al vrij snel gaat nodig zijn. Momenteel is er veel druk op onze diensten Intensieve. 83% van de Covid-capaciteit is nu al bereikt. Mogelijks worden er in de komende dagen Covid-patiënten verschoven tussen de ziekenhuizen binnen het Kempense netwerk, zoals het federale spreidingsplan ook voorschrijft. Dit om de druk gelijkmatig te spreiden over de ziekenhuizen.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.