Menu Sluit menu

Hou je aan de coronamaatregelen. Onze zorgverleners hebben er recht op!

30 juli 2020

Opiniestuk door Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder Zorgnet -Icuro  (koepelorganisatie van de Vlaamse algemene ziekenhuizen, initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg en not-for-profit voorzieningen uit de ouderenzorg)

De Nationale Veiligheidsraad nam eergisteren een set verregaande maatregelen voor het volledige land om de tweede golf coronabesmettingen in te dijken. Antwerpen, broeihaard bij uitstek, gaat nog een hele stap verder. De lijnen zijn uitgezet, het kader voor de komende maand ligt vast. Een krachtig signaal was nodig, daarover waren alle experten het eens. In veel gemeenten over heel België gaan de curves loeihard omhoog.

Het is nu heel duidelijk wat elk van ons te doen staat: onze contacten drastisch beperken, geen feestjes organiseren of ingaan op uitnodigingen daarvoor, alleen gaan winkelen, mondmaskers dragen, dezelfde strenge regels volgen op vakantie, bij terugkeer uit rode of oranje zones de quarantaine respecteren, wegblijven uit besmettingshaarden, en dé basisregels in acht nemen: handhygiëne én afstand, afstand, afstand… We hebben als burgers nu echt zelf het heft in handen. Doe het voor jezelf, je familie, maar alsjeblief, doe het ook voor de zorgverleners.

We weten allemaal dat een tijd na de besmettingen de ziekenhuisopnames zullen volgen. Meer coronapatiënten zullen op intensieve verblijven en – soms wekenlang – vechten voor hun leven. In de woonzorgcentra zullen weer meer kwetsbare ouderen besmet raken en in (groter) isolement moeten leven. En het zorgpersoneel zal hen bijstaan, zal zichzelf als marsmannetjes en -vrouwtjes inpakken en 8 uur per dag met mondmasker en gezichtsschermen werken. Ze zullen weer proberen het beste van zichzelf te geven. Maar artsen, zorgpersoneel en directies zijn moe, vreselijk moe. Velen onder hen hebben nog geen vakantie kunnen nemen. Voor iedereen die in de zorg werkt, voelt het als alweer naar de oorlog moeten vertrekken, na nauwelijks een rustpauze. Opnieuw midden in de stress, de reorganisaties, de onvoorspelbare dagen, het verdriet.

Uit de resultaten van de ZorgSamen Barometer, een enquête die tijdens de coronacrisis op regelmatige tijdstippen peilde naar het mentaal welbevinden van al wie werkt in zorg en welzijn, bleek dat vermoeidheid, slaaptekort, concentratiestoornissen, onvoldoende regelmaat en neerslachtigheid begin juni nog altijd sterk aanwezig waren bij het zorgpersoneel. Uit de bevraging blijkt ook dat 1 op de 5 zorgverleners overweegt om met het beroep te stoppen. Het is dan ook te verwachten dat er bij een tweede golf een grotere uitval van het personeel zal zijn. Wat de druk op zij die wel blijven werken zal doen toenemen. Ziekenhuizen zijn nog altijd bezig met de zorg in te halen die tijdens het voorjaar was uitgesteld. Als er nu opnieuw veel capaciteit moet worden vrijgemaakt voor Covid-patiënten, komt er bijkomende achterstand en lopen mensen zorg mis die ze echt nodig hebben. En in de woonzorgcentra weet onderhand iedereen hoe kwetsbaar de mensen er voor het virus zijn.

Als vertegenwoordiger van 500 Vlaamse zorgvoorzieningen waar meer dan 130.000 mensen werken, roept Zorgnet-Icuro iedereen op tot burgerzin. Witte lakens en handgeklap zijn niet aan de orde. De zorgverleners hebben iets anders nodig: minder angst voor een nieuwe grote golf, minder stress en een groot bewustzijn bij iedereen dat dit echt ernstig is. Dat we niet kunnen doorgaan met familiefeestjes en vriendenbijeenkomsten, dat we de grootste voorzichtigheid aan de dag moeten leggen wanneer we in het woonzorgcentrum op bezoek gaan. Laat ons samen het tij keren. Verander de wereld, begin bij jezelf. Onze zorgverleners hebben er recht op!

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.