Menu Sluit menu

Conclusie onderzoek naar diefstal oude administratieve patiëntengegevens

7 mei 2018

AZ Turnhout ontving op 27 februari drie mails van een onbekende met de melding dat er patiëntengegevens van het ziekenhuis gestolen zijn. Ondertussen is het onderzoek zo goed als afgerond en hieruit volgden enkele conclusies.

Uit het onderzoek dat onze informaticadienst samen met experts gegevensbescherming voerde, hebben we kunnen concluderen dat er geen externe gebruikers in ons netwerk zijn binnen gedrongen. Evenmin werd vastgesteld wie verantwoordelijk is voor het verzenden van de dreigmails noch hoe de gegevens bij de desbetreffende persoon terecht kwamen. Wel werd bevestigd dat de diefstal beperkt bleef tot oude administratieve gegevens van 19 patiënten vanuit één specifiek softwarepakket. Sindsdien zijn er geen gelijkaardige mails meer ontvangen. 

We willen nogmaals benadrukken dat deze diefstal op geen enkel moment impact heeft gehad op de operationele werking van het ziekenhuis en de informaticasystemen.

AZ Turnhout optimaliseert na dit incident haar informatie-veiligheidsbeleid. We nemen een aantal extra beveiligingsmaatregelen om de cyberveiligheid binnen het ziekenhuis te verbeteren en te monitoren. Tegelijk geeft dit incident aan hoe kwetsbaar ziekenhuizen zijn voor cybercriminaliteit. We zetten daarom volop in op het versterken van de bewustwording van onze medewerkers en onze partners met betrekking tot het veilig omspringen met informatie over patiënten.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.