Menu Sluit menu

50-plus? Test je risico op osteoporose

14 oktober 2022

Osteoporose is een chronische ziekte die de botten brozer maakt en de kans op botbreuken doet toenemen. Dr. Van Schaeybroeck van de dienst reumatologie, dr. Weidgraaf van de dienst geriatrie, dr. De Waele van de dienst nucleaire geneeskunde en dr. Van Damme van de dienst fysische geneeskunde en revalidatie, zetten de aandoening daarom graag in de kijker.

  • In België lijden naar schatting 681.000 mensen aan osteoporose. 
  • Jaarlijks veroorzaakt de ziekte meer dan 100.000 fracturen in ons land.
  • Dit zijn 274 breuken per dag of een breuk om de 6 minuten.

Vooral vrouwen krijgen te maken met osteoporose vanaf de menopauze. Maar ook 1 op de 5 mannen boven de 50 jaar lopen een botbreuk op ten gevolge van osteoporose tijdens hun verdere levensloop. Osteoporose is een sluipende chronische ziekte die vaak verloopt zonder symptomen tot er plots pijnlijke breuken optreden.

Beter voorkomen dan genezen?

Genoeg inname van vitamine D en calcium en fysieke activiteit zijn erg belangrijk voor onze levenskwaliteit, de sterkte van onze botten en in het algemeen voor onze gezondheid.

Van bij de geboorte kunnen we voor gezonde en sterke botten zorgen om het risico op osteoporose later te verkleinen. Een gevarieerd menu is daarin cruciaal, naast het niet roken en het matig drinken van alcohol. Ook als je al een breuk hebt opgelopen, helpt een gezonde levensstijl bij het herstel.

Osteoporose kan echter niet voorkomen of genezen worden enkel door gezonde voeding. Andere factoren, zoals bijvoorbeeld erfelijkheid en voldoende beweging zijn ook van belang.

Meer bewegen

Bewegen zorgt ook voor gezonde botten en dus voor een afname van het aantal breuken. Uit studies blijkt dat zowel kinderen, tieners als volwassenen steeds meer zitten. Meer dan 1 op 5 volwassenen zitten langer dan 8u per dag.

Meer bewegen is niet zo moeilijk:  je kan een halte vroeger afstappen van de bus of tram, kleine verplaatsingen te voet of met de fiets doen, tuinieren,.. 

Test jezelf

Het is belangrijk om op tijd te weten of je risico loop op osteoporose. Daarom is er een zelftest die je online kunt invullen.  Deze korte, eenvoudige vragenlijst peilt naar: de familiale voorgeschiedenis; de persoonlijke risicofactoren, zoals geslacht, ouderdom, ziektebeeld, medicatie; de manier van leven: voeding, beweging.

De resultaten zijn onmiddellijk beschikbaar en kunnen besproken worden met de huisarts om de nood aan een behandeling of verder onderzoek te laten bepalen.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.