Menu Sluit menu

10-daagse van de geestelijke gezondheid in teken van kracht

1 oktober 2023

Haal kracht uit jezelf kunnen zijn

Van 1 tot 10 oktober is het de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid opnieuw in het teken van ‘Kracht’. We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen… soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend. We beschikken allen over de mogelijkheid om te groeien, talenten te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Het ontdekken van je krachten leidt zo tot grotere levenskwaliteit. Daarnaast lukt het vanuit zelfvertrouwen beter om krachtige relaties met anderen aan te gaan. Want, samen veerKRACHTig, toch? 
 

Een gelukkig leven… Dat wensen we elkaar allemaal toe. Maar je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’: wat is dat precies? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle belangrijke wetenschappelijke kennis over geluk – Wat is het? Hoe kun je eraan werken? – in de geluksdriehoek. 

De geluksdriehoek toont in één oogopslag de verschillende onderdelen van geluk. Om aan je geluk te werken, zet je best in op de drie bouwblokken: 

  • ‘Goed omringd zijn’ 
  • ‘Je goed voelen’ 
  • ‘Jezelf kunnen zijn’ 

De oranje bol leert ons hoe om te gaan met de onvermijdelijke problemen of tegenslagen in het leven. 

Het thema van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid ‘Kracht’ sluit aan bij het bouwblok ‘Jezelf kunnen zijn’. Dit jaar zal je daarom in ons ziekenhuis verschillende initiatieven zien verschijnen waarbij deze bouwblok in de verf wordt gezet: 

 

  • Kunstwerk: In de inkomhallen van de beide campussen wordt een kunstwerk tentoongesteld, uitgewerkt door patiënten van de psychiatrische afdeling. Zij zijn aan de slag gegaan met het thema zelfbeeld en meerbepaald het belang van een ruimte te creëren voor een positieve kijk op onszelf. Passanten, zowel medewerkers als bezoekers, worden uitgenodigd om het kunstwerk in zich op te nemen en een positieve eigenschap te noteren van zichzelf op de daartoe voorziene plek. 
  • GAST-Z: Onze patiënten krijgen in de week van 2 oktober een krantje met uitleg over de geluksdriehoek, oefeningen, inspiratieteksten en info over mentaal welzijn. 
  • Winkeltje: in de inkomhal van campus Sint-Jozef wordt een winkeltje opgesteld waar creatieve werken van patiënten verkocht worden. Deze werken zijn bij het vertrek van de patiënten vrijwillig achtergelaten op de afdeling en worden anoniem verkocht. De opbrengsten zullen opnieuw geïnvesteerd worden in creatieve materialen voor de psychiatrische afdeling en de optimalisatie van de werking van deze afdeling. 
  • Postkaarten van www.kzitermee.be: deze kaarten zijn beschikbaar op verschillende locaties in ons ziekenhuis en geven contactgegevens van organisaties waar je terecht kan voor een luisterend oor.
     

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.