Menu Sluit menu

Gewone opname

gast in ons huis

Bij een geplande opname gaat u eerst langs de dienst inschrijven op het gelijkvloers. De medewerker van de inschrijvingen brengt een aantal administratieve zaken in orde. Na de inschrijving wijst de medewerker u de weg naar de juiste afdeling, waar een verpleegkundige u opvangt en informeert over uw verder verblijf.

Kunt u de afspraak voor uw opname niet nakomen? Dan vragen we om zo snel mogelijk de opnameplanner te telefoneren op het nummer +32 14 40 68 63.

Onthaalbrochure AZ Turnhout: een praktische gids voor uw verblijf in AZ Turnhout 

Wat brengt u mee ?

  • Verwijsbrief van uw huisarts of specialist 
  • Ingevulde vragenlijst die u kreeg op consultatie. Inclusief de actuele medicatielijst die bij voorkeur gecontroleerd of opgesteld werd door uw verpleegkundige, huisarts of apotheker. U kunt de in te vullen medicatielijst hier downloaden.
  • Andere documenten en voorschriften die u op consultatie kreeg.
  • Uw medicatie (in originele verpakking )in het daarvoor voorziene zakje. Meer info hieronder.
  • Uitslagen van onderzoeken (RX-foto's, labo-uitslagen, ECG,...) die u buiten AZ Turnhout liet uitvoeren en die betrekking hebben op uw huidige en vroegere gezondheidstoestand. 
  • Attesten die uw arts moet invullen ( bijvoorbeeld formulieren voor arbeidsongeschiktheid, hospitalisatieverzekering, werkverlet, getuigschrift van arbeidsongeschiktheid,…) 

Download hier de volledige afvinklijst van wat u best meebrengt bij een opname

Wie verwittigt u bij een opname ?

Wie u best verwittigt bij een opname leest u onder 'onthaal en inschrijvingen'.

Het opnamedossier

Neem uw thuismedicatie mee

  • Neem uw thuismedicatie (in de originele verpakking) in het daarvoor voorziene zakje mee naar het ziekenhuis. Medicatie die u in de koelkast bewaart, hoeft u niet mee te nemen, tenzij uw arts er specifiek naar vraagt. 
  • Deze medicatie dient ter controle bij eventuele onduidelijkheden. Soms is deze ook nodig om een korte periode te overbruggen tot onze ziekenhuisapotheek uw medicatie ter beschikking heeft.
  • Maak samen met uw huisarts of apotheker een lijst van de medicatie die u inneemt. U kunt de in te vullen medicatielijst hier downloaden.
  • Vertel de verpleegkundige of arts voor welke medicatie u allergisch bent.
  • Vraag informatie aan de verpleegkundige of arts als uw medicatie er anders uitziet dan u had verwacht.
  • Volg de geneesmiddeleninstructies van uw behandelend arts of huisarts nauwkeurig op. Indien u voor een ingreep komt, kunt u die instructies terugvinden op pagina 2 en 3 van het opnamedossier.

Voorbereiding op een ingreep

Kijkt u graag al eens rond in het operatiekwartier? Hieronder kan u het hele traject zien dat u in ons ziekenhuis doorloopt bij een geplande operatie. Van uw aankomst in het ziekenhuis, een kamer op de verpleegdienst tot de verschillende ruimtes in het operatiekwartier. Omdat de meeste geplande operaties doorgaan op campus Sint-Jozef, ziet u hier deze campus. De ruimtes op campus Sint-Elisabeth zien er iets anders uit, maar onze manier van werken is er helemaal hetzelfde. 

Roken is strikt verboden

Op heel het domein van AZ Turnhout (dus ook buiten) is er om gezondheids- en veiligheidsredenen een absoluut rookverbod!
Wel zijn er op beide campussen rookpaviljoenen voorzien. U vindt deze buiten het gebouw, voor de inkom.  Volg hiervoor de signalisatie. We vragen u uitdrukkelijk NIET te roken aan de ingang van het ziekenhuis!

 

Wenst u de stoppen met roken? Neem contact op met www.tabakstop.be of telefonisch 0800/111 00.

Diefstal of verlies

Helaas constateren we regelmatig diefstal in ons ziekenhuis. Waardevolle zaken laat u dus beter thuis. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor eventueel verlies of diefstal. Waardevolle spullen of geld kunt u in bewaring geven bij de inschrijvingen van uw campus of u kan ze wegbergen in het kluisje op de kamer. Meld eventuele diefstal zo snel mogelijk aan de verpleging.

Om te voorkomen dat u uw kunstgebit verliest, kunt u een daarvoor bestemd wit doosje vragen aan de verpleging. Voor hoorapparaten kunt u een groen doosje vragen.  

Faciliteiten

Telefoon en gsm

Omwille van mogelijke invloed op levensnoodzakelijke apparatuur en monitoringtoestellen mag u niet mobiel bellen op deze diensten:

  • intensieve zorgen
  • hartbewaking (CCU)
  • het operatiekwartier
  • neonatologie (prematuren)

Heeft u geen gsm-toestel? Op alle kamers is een vast telefoontoestel, een bedsideterminal of een handset aanwezig waarmee u tegen betaling kunt bellen. Houd er rekening mee dat deze kosten volledig op uw factuur terug komen. Geen enkele hospitalisatieverzekering dekt telefoonkosten. Voor informatie over het gebruik van de telefoon kunt u terecht bij de verpleging.

Briefwisseling

Vraag aan uw familieleden en kennissen om duidelijk volgende zaken op uw post te schrijven:

  • uw naam en voornaam
  • de naam van de dienst waar u verblijft
  • uw kamernummer

U krijgt uw post van de verpleegkundige. Aangetekende zendingen of postwissels krijgt u van een medewerker van de sociale dienst.

Postzegels kunt u in het ziekenhuiswinkeltje kopen.

Radio en tv

Op alle kamers is er een radio en tv-toestel (campus Sint-Jozef) of een bedsideterminal (campus Sint-Elisabeth). Het is niet toegestaan een eigen radio of tv mee te brengen. De handleiding van de toestellen is beschikbaar op elke kamer.

Om de rust van de andere patiënten te waarborgen, krijgt u op een meerpersoonskamer gratis een wegwerp hoofdtelefoontje van de verpleging. Patiënten op een éénpersoonskamer kunnen een hoofdtelefoontje kopen aan het onthaal.

Draadloos internet / WIFI

Patiënten en bezoekers van AZ Turnhout hebben gratis toegang tot internet. Gebruik het netwerk INTERNET_PATIENTEN  en kies VERBINDING MAKEN. Patiënten op campus Sint-Elisabeth kunnen ook op internet via de bedsideterminals.

Maaltijden

Goed eten en drinken is belangrijk voor uw herstel. In AZ Turnhout kan u zelf kiezen wat u wil eten. U geeft uw keuze door via uw smartphone of tablet. Indien nodig kan uw familie u hierbij helpen. Meer info

Cafetaria en automaten

Cafetaria campus Sint-Jozef (gesloten wegens renovatiewerken van 4 maart - juni 2024)

Locatie: gelijkvloers naast de centrale liften E-blok
Openingsuren:

  • weekdagen van 9 tot 16 uur
  • weekend en feestdagen: gesloten

Warme maaltijden verkrijgbaar tussen 11.30 en 14 uur. 

Automaten met frisdrank, warme dranken en snacks vindt u naast de cafetaria. Brood- en soepautomaat staan aan het onthaal.

Cafetaria campus Sint-Elisabeth

Locatie: gelijkvloers achter het onthaal. 
Openingsuren:

  • weekdagen van 9 tot 18 uur 
  • weekend en feestdagen: gesloten

Naast de inschrijvingsloketten op het gelijkvloers staan automaten met frisdrank, warme dranken, snacks, een brood- en soepautomaat. Op de tweede verdieping (afdeling longziekten) vindt u een automaat met frisdrank en warme dranken.

Rooming-in

Enkel op de kinderafdeling, palliatieve eenheid en neonatologie kunnen familieleden bij de patiënt overnachten. Op andere diensten is dit niet mogelijk. Vraag meer info aan de verpleegkundigen van de desbetreffende dienst. Er kan ontbijt of avondmaaltijd voorzien worden tegen betaling wanneer u blijft overnachten. Verder kunnen de voorzieningen van de kamer gebruikt worden: tv, koelkast, telefoon, internet, enzovoort. Voor de overnachting en voor de maaltijden zal een extra vergoeding aangerekend worden.  U vindt de prijslijst onder de  rubriek kostprijs. Voor gebruik tv, koelkast en internet wordt geen extra kost aangerekend.

Indien u van verder komt en toch graag in de buurt van uw familielid of kennis verblijft, verwijzen we u graag naar alle verblijfsmogelijkheden in en rond de stad Turnhout. Neem een kijkje op de site van stad Turnhout.

Winkel

Winkel campus Sint-Jozef

Locatie: inkomhal op het gelijkvloers (voorbij de liften D-blok)
Openingsuren:

  • Weekdagen: 8 tot 20 uur 
  • Weekend en feestdagen: 12 tot 20 uur

Winkel campus Sint-Elisabeth

Locatie: inkomhal op het gelijkvloers vlakbij de inschrijvingen 
Openingsuren:

  • Weekdagen: 8  tot 19.00 uur 
  • Weekend en feestdagen: 13 tot 18 uur
     

Wasserij

Ligt u voor een lange periode in het ziekenhuis en wil u uw kleding laten wassen? Spreek de hoofdverpleegkundige aan.

Een externe firma zorgt voor het wassen van linnengoed. Wasserijkosten worden verrekend via het ziekenhuisfactuur.

Patiëntenvervoer tijdens uw opname

Op kosten van het ziekenhuis

Als u tijdens uw opname voor bepaalde onderzoeken of behandelingen naar een ander ziekenhuis moet, regelt AZ Turnhout het vervoer. Als u dezelfde dag weer terug kunt keren naar AZ Turnhout, dan betaalt het ziekenhuis de vervoerskosten. Ook het vervoer tussen campus Sint-Elisabeth en campus Sint-Jozef is ten laste van het ziekenhuis. 

Op kost van de patiënt

Als u vanuit ons ziekenhuis wordt overgebracht naar een ander ziekenhuis en daar wordt opgenomen voor één of meer dagen, dan betaalt u later de vervoerskosten via uw factuur. Ziekenwagendiensten kunnen vrij kiezen welke prijs ze aanrekenen voor niet-dringend patiëntenvervoer. Met de ziekenwagendienst waar AZ Turnhout het meest mee samenwerkt, hebben we prijsafspraken in het voordeel van de patiënt gemaakt. 

In bepaalde gevallen heeft u recht op een gedeeltelijke terugbetaling van de kosten voor dit ziekenvervoer. We raden u aan om dit na te vragen bij uw ziekenfonds. De tegemoetkomingen van verschillende mutualiteiten in het niet-dringend patiëntenvervoer variëren namelijk sterk. Zelfs binnen hetzelfde ziekenfonds zijn er vaak verschillen in tegemoetkoming naargelang de regio waar u woont.

Geen privé elektronische toestellen op de kamer

Omwille van brandgevaar zijn elektronische huishoudtoestellen niet toegelaten op de patiëntenkamers. Bijvoorbeeld: kook-, grill- en verwarmingstoestellen zoals wafelijzers, croque monsieur machines, broodroosters, waterkokers, enzovoort. Ook toestellen zonder CE-keurmerk zijn verboden.

Bezoek ontvangen

Rust is belangrijk voor uw herstel. Om de verzorging in de beste omstandigheden te laten verlopen vragen we uw bezoekers daarom om de bezoekuren te respecteren.

De algemene bezoekuren zijn van 15 tot 20 uur. Er zijn afwijkende bezoekuren voor de verpleegafdelingen intensieve zorgen, psychiatrie, prematuren, CCU (cardiologie), stroke unit en de palliatieve eenheid. 

Meer info voor bezoekers

Uw vertrek

Uw arts vertelt u op welke dag en hoe laat u naar huis mag gaan. De meeste patiënten mogen al voor 11 uur het ziekenhuis verlaten. Geef uw familie, kennissen of wie u vervoert, op tijd het geplande ontslaguur door. 

Verlaat de kamer ten laatste op het afgesproken ontslaguur. Op die manier kan de opname van een volgende patiënt vlot verlopen. Zeker in drukke periodes moeten we de kamer snel klaar maken om nieuwe patiënten op te kunnen vangen.

Als u nog moet wachten op vervoer naar huis, dan kan u naar de patiëntenlounge op het gelijkvloers (volg route A06). In deze ruimte kan u comfortabel wachten op de persoon die u komt ophalen. Let op, er is enkel een patiëntenlounge op campus Sint-Elisabeth. Op campus Sint-Jozef kan u wachten in de inkomhal of in de cafetaria.

Infobrochure ‘Patiëntenlounge’

Administratie

De hoofdverpleegkundige regelt alles voor uw ontslag uit het ziekenhuis. Hij/zij geeft u voor uw vertrek de nodige uitleg in verband met het ontslag, de controleraadplegingen en geneesmiddelen die u thuis moet nemen. Uw huisarts zal zo vlug mogelijk een definitief observatieverslag van ons krijgen. 

Als u nog geen aangifte van arbeidsongeschiktheid deed bij uw ziekenfonds, dan moet u dit bij uw ontslag uit het ziekenhuis onmiddelijk doen. Vraag voor uw vertrek aan uw behandelende arts hiervoor een formulier in te vullen.

Bij uw ontslag zult u volgende dingen meekrijgen:

  • informatie over uw verdere nabehandeling
  • een medicatievoorschrift 
  • de nodige ziekteattesten en ingevulde verzekeringsformulieren 
  • een datum voor een controle-raadpleging 
  • op beide campussen kunt u krukken kopen aan de onthaalbalie (zowel voor volwassenen als kinderen) 

Als u geen eigen vervoer naar huis heeft, informeer op voorhand dan naar de mogelijkheden bij uw ziekenfonds. Indien nodig kan de verpleegkundige via de sociale dienst vervoer voor u regelen. Meer info over de kostprijs van patiëntenvervoer

De sociale dienst kan u ook helpen bij thuishulp en medische hulpmiddelen.

Na ongeveer één maand ontvangt u de factuur van uw opname digitaal via mynexuzhealth of via de post. Als u niet in regel bent met de mutualiteiten, vragen we op voorhand bij inschrijving een voorschot

Opgelet

Als u tegen het advies van de arts het ziekenhuis wil verlaten, dan moet u een verklaring ondertekenen waarbij u de arts en het ziekenhuis van elke verantwoordelijkheid ontslaat. Zelfs indien u dit formulier weigert te ondertekenen, zijn noch de arts, noch het ziekenhuis verantwoordelijk voor de gevolgen van uw voortijdig vertrek.

Bereikbaarheid

Campus Sint-Elisabeth

  • Met de fiets:  Er is een fietsenstalling vlak voor de hoofdingang van de campus. 
  • Met het openbaar vervoer: Buslijn 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk - Den Brand) rijdt langs de halte Turnhout Sint-Elisabethziekenhuis in de Rubensstraat. We verwijzen voor de dienstregeling naar de website van De Lijn. 
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Campus Sint-Jozef

  • Met de fiets: Campus Sint-Jozef is veilig bereikbaar met de fiets. Vlakbij de hoofdingang is een ruime fietsenstalling voorzien. 
     
  • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 432 (Arendonk - Turnhout - Merksplas - Rijkevorsel - Brecht) en 430 (Arendonk - Turnhout - Hoogstraten) bedienen de halte voor de ingang van campus Sint-Jozef. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
     
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.