Menu Sluit menu

Kleine ingrepen

scharen

Sterilisatie

Wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt, dan kunt u er als man voor kiezen om u te laten steriliseren. Sterilisatie is een zeer veilige en definitieve manier om zwangerschap te voorkomen. 

Hoe werkt het?

Sperma bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. De zaadcellen worden in de teelballen gemaakt. Ze komen via de zaadleider in de zaadblaasjes, vlak bij de prostaat. Bij een sterilisatie wordt van beide zaadleiders een stukje verwijderd en de uiteinden afgebonden. De zaadcellen kunnen dan niet meer naar buiten. Twee tot drie maanden na de operatie zitten er geen zaadcellen meer in het zaadvocht.

Kleine operatie

Sterilisatie is een kleine ingreep waarbij u een plaatselijke verdoving krijgt.  De operatie zelf duurt ongeveer 15 minuten. Na de behandeling kunt u weer naar huis en doet u de rest van de dag alsook de volgende dag rustig aan. Na twee dagen kunt u meestal weer aan het werk.

Niet meteen onvruchtbaar!

De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij uit de zaadleiders, zaadblaasjes en prostaat. Daarom moet u in deze periode nog anticonceptie (condoom, pil, enz.) blijven gebruiken. Na xx weken gaat u naar uw huisarts om uw sperma te laten controleren. Zijn er geen zaadcellen meer gevonden, dan mag u daarna onbeschermd vrijen. 

Verandert er iets aan mijn seksleven?

Nee. U kunt nog even goed een erectie krijgen als daarvoor. Bij een orgasme komt er nog steeds sperma naar buiten, er zitten dan alleen geen zaadcellen meer in. Uw libido (zin in seks) verandert niet.

Hersteloperatie sterilisatie

In het verleden is er bij u een sterilisatieoperatie (vasectomie) verricht. U heeft besloten om die weer ongedaan te laten maken. Het is mogelijk om een hersteloperatie of vaso-vasostomie te laten uitvoeren. Het is een betrekkelijk eenvoudige operatie. Maar het vereist wel nauwkeurigheid en na de operatie de nodige rust. 

Doorgankelijkheid zaadleiders

De operatie houdt in dat de afgesloten uiteinden van de zaadleiders weer opengemaakt worden en op hun doorgankelijkheid worden getest. Wanneer deze doorgankelijkheid tijdens de operatie duidelijk is, kunnen de beide uiteinden weer aan elkaar gehecht worden. Dit gebeurt met zeer fijne hechtingen. Hoe korter de periode tussen de sterilisatie en de hersteloperatie en hoe jonger de partner, hoe beter de resultaten.

Kans op zwangerschap

Over het algemeen zijn urologen in staat om in 80 tot 100% van de gevallen de zaadleiders weer aan elkaar te zetten. Daarmee wordt ook een zaadlozing met zaadcellen weer mogelijk. Dit heet de ‘patency rate’. Dit is niet hetzelfde als de kans op zwangerschap. Gemiddeld genomen is de kans op zwangerschap maximaal 40 tot 50%. De kans neemt af met het verstrijken van de jaren na de sterilisatie. Globaal is er in de eerste 5 jaren na de sterilisatie 85% kans op zaadcellozing en een kans op zwangerschap van 55%. In het tijdsbestek van 6 tot 15 jaren na de sterilisatie daalt de kans op zaadcellozing tot 60%, de kans op zwangerschap is dan 20%.

Operatie en complicaties

De operatie vindt plaats via een insnede in de balzak. Deze incisie is groter dan de incisies die destijds zijn gemaakt voor de sterilisatie. Bij deze procedure kan, zoals altijd bij een dergelijke operatie, een nabloeding of infectie ontstaan. De kwaliteit van de nieuwe aansluiting van de zaadleiders moet worden afgewacht, maar deze wordt doorgaans slechter als er complicaties optreden.

Een andere complicerende factor kan zijn dat u zich vroegtijdig teveel inspant (sport, lang staan, zwaar tillen). Deze belasting kan de kwaliteit van de nieuwe aansluiting beïnvloeden. U moet na de ingreep thuis tenminste één week rust houden en u slechts minimaal inspannen. Daarna mag u meer belasting toelaten afhankelijk van de klachten en mogelijkheden

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.