Menu Sluit menu

Kempense ziekenhuizen schakelen helpende handen in voor productie mondmaskers

19 maart 2020

Opgelet

Er was de voorbije week zeer veel vraag van enthousiaste vrijwilligers naar setjes om mondmaskers te maken voor ons ziekenhuis. We willen iedereen daarvoor alvast hartelijk bedanken. Maar ook voor ons is het nu even afwachten tot er nieuwe setjes worden geleverd met het juiste materiaal. Heb je je opgegeven als vrijwilliger om mondmaskers te maken, dan zullen we je een mail sturen van zodra er nieuwe setjes aan ons ziekenhuis af te halen zijn. Zo willen we vermijden dat je hier voor niets staat. Wil jij ook graag helpen met naaien? Bezorg ons je e-mailadres via eva.jansen@azturnhout.be. 

De oproep van zorginstellingen om mondmaskers te brengen, leverde behalve heel wat donaties ook veel aanmeldingen van personen die mondmaskers willen naaien. De ziekenhuizen van Turnhout, Herentals, Geel en Mol (samen Ziekenhuisnetwerk Kempen) hebben een manier uitgewerkt om die vrijwilligers aan het werk te zetten door hen geschikt materiaal ter beschikking te stellen.

De ziekenhuizen uit het Ziekenhuisnetwerk Kempen kunnen alle mondmaskers gebruiken. Op de oproep om mondmaskers binnen te brengen in de ziekenhuizen, kwamen ook veel aanmeldingen van personen die willen helpen om mondmaskers te maken. Zowel kledingwinkels, naai-ateliers als particulieren boden zich aan. Het ZNK wil deze mensen graag inschakelen om het tekort aan maskers te beperken door hen chirurgische mondmaskers te laten maken. Het materiaal wordt door de ziekenhuizen ter beschikking gesteld, de nodige instructies vindt u onderaan deze pagina. 

Maatwerkbedrijf A-kwadraat uit Turnhout verwerkt grote doeken tot het juiste formaat en stelt doe-het-zelfpakketjes samen waar vrijwilligers thuis mee aan de slag kunnen. Ook de productie van zelfgemaakte schorten voor ZNK is volop in voorbereiding in het maatwerkbedrijf. Naast A-kwadraat, die 10 naaimachines van Singer ter beschikking kregen, zetten ook de naaisters van het OPZ Geel hun schouders mee onder dit project.

Via deze weg wil ZNK alvast iedereen bedanken die mondmaskers heeft binnengebracht of zich heeft aangemeld als vrijwilliger, op welke manier dan ook. Het is hartverwarmend te merken dat een crisis zoals deze zoveel solidariteit naar boven brengt.

Ophalen en terugbrengen van de setjes

Afhaalpunt open vanaf vrijdag 20 maart

In elk ziekenhuis van de Kempen (Turnhout, Herentals, Geel en Mol) kan je één of meerdere pakketjes ophalen om mondmaskers te maken voor onze zorgverleners. In AZ Turnhout kan dat op volgend afhaalpunt: 

  • Campus Sint-Jozef - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout. 
  • Locatie: als u buiten voor de inkomhal staat, ziet u aan uw rechterkant een overdekte fietsenstalling. Het afhaalpunt bevindt zich in het gebouw achter de overdekte fietsenstalling. Er zal signalisatie staan die u de weg wijst naar het afhaalpunt. 
  • Openingsuren afhaalpunt: elke werkdag van 9 tot 11u.
  • Op zaterdag 21 maart zal het afhaalpunt uitzonderlijk open zijn. 

Terugbrengen van de afgewerkte mondmaskers

  • Wanneer de mondmaskers klaar zijn, mag u deze terugbrengen naar het afhaalpunt.
  • Hou rekening met de openingsuren van 9 tot 11u.
  • We vragen om de mondmaskers terug te brengen in het zakje waar ze in zaten toen u het materiaal ophaalde.

Al onze medewerkers zijn u enorm dankbaar voor uw hulp! 

Instructies zelfgemaakte mondmaskers voor ons ziekenhuis

In dit document leest u stap voor stap hoe u een chirurgisch mondmasker maakt met het materiaal dat u in onze setjes kunt terugvinden. Let op, in het document staat dat katoengaren nodig zijn. Dit is niet nodig, elk type garen is prima. 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.