Menu Sluit menu

Koesterweek: wij tonen ons hart voor alle gezinnen die een kind missen

5 december 2023

Elk jaar sterven in Vlaanderen meer dan 1.500 kinderen. Ook in ons ziekenhuis worden jaarlijks families geconfronteerd met het overlijden van een baby tijdens de zwangerschap of een opgroeiend kind door ziekte of ongeval. Bij het intense verdriet dat gezinnen op dat moment overvalt, is het belangrijk dat we als samenleving zorg dragen voor elkaar. Dat we tonen dat we dit verdriet zien, erkennen en dat ouders zich gesteund, gehoord en gedragen voelen. Net daarom nemen we deel aan de Koesterweek van het Berrefonds, een vzw die al jaren families ondersteunt na het overlijden van een kind.

medewerkers en artsen die instaan voor de zorg van ouders en kinderen

Samen met meer dan 30 andere ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel en 162 steden en gemeenten, tonen we tijdens de Koesterweek op verschillende manieren ons hart voor de gezinnen die geconfronteerd worden met dit verdriet.

Het hart verschijnt op verschillende manieren in ons ziekenhuis: op pins op onze werkkledij, op affiches, tv-schermen, sociale media, …

Daarnaast geven we vanaf deze week een hartjeskaars mee in de Koesterkoffer. Zo hebben de ouders een kaarsje voor Wereldlichtjesdag of om op ieder ander moment aan te steken wanneer ze er nood aan hebben.

Wereldlichtjesdag op zondag 10 december valt mooi in de Koesterweek. Over de hele wereld steken mensen op die zondag om 19 uur stipt een kaarsje aan voor kindjes die gemist worden. Zo ontstaat er een golf van troostend licht die door de verschillende tijdzones over de hele wereld reist.

Tijdens de Koesterweek zal het Berrefonds nog heel wat andere activiteiten organiseren zoals gratis webinars, een Koesterweekchallenge en nieuwe afleveringen van de podcast ‘Het rouwt in jou’. Ze roepen iedereen op om ook een hart te tonen door het dragen van een mooie pin, het delen van posts op sociale media of door een affiche voor het raam te hangen. Samen maken we het verschil en tonen we aan gezinnen met verdriet om een kind dat ze er niet alleen voor staan.

“Dat is een ontzettend sterke en krachtige boodschap,” vult Christine Vandenhole, oprichter van het Berrefonds aan, “dat we als samenleving tonen dat we ouders zien en steunen in hun verdriet. Jammer genoeg kent iedereen wel iemand die een kind verloor. Dus iedereen kan ook een klein stukje verantwoordelijkheid nemen om een troostend signaal en wat extra warmte aan deze gezinnen te geven. Zeker in aanloop naar de feestdagen is dat ontzettend belangrijk.”

Wij tonen vanuit AZ Turnhout alvast ons hart en roepen al onze medewerkers, bezoekers en patiënten op om tijdens de Koesterweek hetzelfde te doen. Kijk op  www.koesterweek.be wat je kan doen om mee het verschil te maken.

Wereldlichtjesdag in Turnhout

Elke tweede zondag van december is het Wereldlichtjesdag. Over de hele wereld steken mensen die avond kaarsjes aan om een overleden kind te gedenken. Zo gaat er op die dag een cirkel van licht de wereld rond, over religies, levensbeschouwingen en culturen heen. 

In Turnhout is er een samenkomst op Campus Blairon in ‘De Korporaal’ waar ook u herinneringen kunt ophalen en verdriet kunt delen. Er worden teksten voorgelezen en er is livemuziek. De wereld wordt zo even een beetje lichter voor wie een kind heeft verloren. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur. Het herdenkingsmoment start om 19.00 uur.

Ingang en gratis parkeergelegenheid via Steenweg op Gierle 100.

Foto: koesterkoffer van het Berrefonds, een vzw die ons helpt om families te ondersteunen na het overlijden van een kind.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.