Menu Sluit menu

Boksen als revalidatie voor Parkinson patiënten

7 december 2021

Sinds kort nemen de kinesitherapeuten van AZ Turnhout een bokssessie mee op in hun bestaande groepsrevalidatie voor parkinsonpatiënten. Ze gingen hiervoor een samenwerking aan met Parkiboks uit Turnhout.

Jasmien Hooybergs, kinesitherapeut op campus SE, legt uit: “Dat boksen als bewegingsoefening mee werd opgenomen in ons programma, is toevallig ontstaan. Een patiënt met de ziekte van Parkinson was een tijd terug op eigen houtje terecht gekomen bij een boksinstructeur in Turnhout en zo is de bal aan het rollen gegaan. Zo blijkt boksen heel goed te zijn voor evenwicht, rompstabiliteit, armtraining en gangen van parkinsonpatiënten. In combinatie met actieve oefeningen, bevat een bokstraining bewegingen voor het gehele lichaam met de nadruk op boksbewegingen vanuit de armen en voetwerk in verschillende richtingen. Boksen vereist een hoge snelheid van armbewegingen gecombineerd met romprotatie en anticiperende houdingsaanpassingen.”

2 tot 3 keer per jaar start in AZ Turnhout een revalidatieprogramma van 12 sessies specifiek ontwikkeld voor parkinsonpatiënten en hun partner. In de sessies worden theorie en praktijk afgewisseld. In de theorielessen komen tips voor thuis aan bod, uitleg over wat Parkinson juist is en hoe de ziekte meestal evolueert, info over hulpmiddelen voor thuis en geheugengym. De praktijklessen zijn heel gevarieerd: nordic walking, golf, yoga, fitnessoefeningen, dansen en nu dus ook boksen. Niet alleen de patiënten onderling hebben veel aan elkaar, ook de mantelzorgers zelf hebben veel aan de sessies en de contacten. Ze leren uit elkaars ervaringen en ontdekken creatieve oplossingen om hun partner, vader of moeder met Parkinson thuis beter te kunnen helpen. 

Infobrochure : Groepsrevalidatie Parkinson

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.