Menu Sluit menu

AZ Turnhout zoekt vrouwen die Covid doormaakten tijdens de zwangerschap voor wetenschappelijk onderzoek

Momenteel loopt er in AZ Turnhout een wetenschappelijke studie naar de effecten van COVID-19 op de ontwikkeling van de placenta (moederkoek). Hiervoor is het ziekenhuis op zoek naar zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Waarom dit onderzoek?

Meer dan een jaar na het ontstaan van de COVID-pandemie, en heel veel wetenschappelijk onderzoek rond het virus, weten we dat zwangere vrouwen meer risico lopen op een ernstige COVID-infectie en hospitalisatie. Dit vooral bij de zwangeren met reeds bestaande risicofactoren, alsook meer bij bepaalde ethnische groepen. Het goede nieuws is dat de baby's meestal gespaard blijven van ernstige infectie. Stalen van de placenta, navelstreng en bloed van mama’s en hun baby's tonen aan dat het virus zeldzaam wordt overgedragen van mama naar de foetus. Toch is dit risico niet nul, en zijn er enkele schaarse data die schade hebben aangetoond ter hoogte van de placenta (moederkoek), waarbij er risico op een verminderde groei bij de foetus kan ontstaan. Omdat deze data nog zeer schaars zijn, is verder onderzoek heel belangrijk.

Wie kan deelnemen? Wat verwachten we van jou bij deelname aan het onderzoek?

Omdat er nog vele vragen onbeantwoord zijn, wensen we graag het placentaweefsel van vrouwen die COVID hebben doorgemaakt tijdens hun zwangerschap in detail te gaan bestuderen. Hiervoor werken de diensten gynaecologie, pediatrie, het labo microbiologie en pathologie samen binnen AZ Turnhout.

  • We zullen nagaan of restanten van het virus kunnen terugvinden ter hoogte van de placenta
  • We zullen gaan kijken of infectie aanleiding kan geven tot ontsteking van de placenta alsook of er sprake is van opgelopen schade.

Voor dit onderzoek zijn we dus op zoek naar mama’s die na de bevalling de placenta willen afstaan voor wetenschappelijk onderzoek. Het placentaweefsel zullen we gebruiken om na te gaan of we ter plaatse nog virusmateriaal kunnen terugvinden en of beschadiging heeft plaatsgevonden. Indien u hiermee instemt zal er aanvullend ook wat extra bloed afgenomen. Zo kunnen we nagaan of u nog aanwezige antistoffen heeft gericht tegen het SARS-CoV2 en we in uw bloed merkers opsporen die zouden kunnen wijzen op placentaire schade, ontregelde bloedstolling of ontsteking.

Daarnaast willen we graag het meconium, het eerste stoelgangstaal van uw kindje, analyseren. Zo nodig - indien de eerste onderzoeken zouden wijzen op besmetting van de placenta - nemen we graag aanvullend een neuswisser bij uw kindje.

Vervolgens willen we de gevonden resultaten vergelijken met controlestalen (stalen afgenomen bij mama’s die geen corona hebben doorgemaakt). Zo kunnen we nagaan of er een verschil is tussen beide groepen. Door dit onderzoek hopen we meer inzichten te krijgen in de effecten van SARS-CoV2 op de placentaire ontwikkeling.

Meer info of deelnemen?

Indien je vrijblijvend meer info wenst over deze studie of interesse hebt om deel te nemen, dan verwijzen we je graag naar onze informatiebrochure, te verkrijgen via de dienst gynaecologie. Of vraag gerust verdere toelichting aan je gynaecoloog.  

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.