Vrijwilligerswerk bij AZ Turnhout

Naast een team van 2.000 medewerkers kan AZ Turnhout ook beroep doen op een 100-tal vrijwilligers. Vrijwilligers zijn een belangrijke meerwaarde voor ons ziekenhuis. Zij richten zich volledig op het welzijn en comfort van de patiënt. Vrijwilligerswerk is zo een belangrijke aanvulling op de taken van onze zorgkundige medewerkers.

Wat doen vrijwilligers in AZ Turnhout?

Download de brochure 'Vrijwilligerswerk in AZ Turnhout'.

 

Vrijwilligers zijn actief op de verschillende afdelingen in het ziekenhuis (zowel campus Sint-Jozef als campus Sint-Elisabeth) en hebben een brede waaier aan taken, waaronder:

  • patiënten een bezoek brengen voor een babbel
  • extra tijd en aandacht besteden aan patiënten die het nodig hebben
  • onthaalfunctie op de parking
  • hostessfunctie aan het onthaal en op de polikliniek
  • koffie en/of theeronde op de verpleegafdelingen 
  • bezorgen van kranten en tijdschriften op de kamers
  • verzorgen van bloemen op de kamer
  • op zon- en feestdagen patiënten begeleiden naar de kapel en samen met hen de viering bijwonen
  • ondersteunen van activiteiten die animatie, ontspanning, bezigheidstherapie als doel hebben
  • wachttijden aangenamer maken door bijvoorbeeld koffie of thee aan te bieden

Wie kan vrijwilliger worden?

Om vrijwilliger te kunnen zijn, heb je geen diploma of getuigschrift nodig. Iedereen is welkom, jong en oud, man en vrouw. Een groot hart, een luisterend oor, aandacht voor de behoeften van anderen en een brok motivatie zijn voldoende. Vrijwilligerswerk kan ook voor jezelf een meerwaarde zijn. Je krijgt er heel wat waardering voor in de plaats, uitbreiden van je sociale contacten, benutten van je kwaliteiten en bezig blijven in samenwerkingsverband. 

 

Vrijwilligerswerk is werk dat vrijwillig gedaan wordt, maar dat niet vrijblijvend is. Een vrijwilliger is bereid om met regelmaat en zonder financiële vergoeding voor zijn prestaties een engagement met AZ Turnhout aan te gaan.

Enkele vrijwilligers aan het woord

Zahia Khenifar, vrijwilliger op de dienst geriatrie

Ik werk zelf in de zorg, maar door een operatie aan mijn rug moet ik het een tijdje rustiger aan doen. Vrijwilligerswerk vond ik een goed alternatief nu ik mijn job tijdelijk niet kan uitoefenen. Zo hoef ik het contact met patiënten niet te missen.

 

Maria Schellekens, pastoraal vrijwilliger

Op donderdag ga ik langs bij de patiënten op de afdeling geriatrie, om te polsen of zij de mis van het komende weekend willen bijwonen. Op zondag help ik de gelovige patiënten die naar de viering willen gaan en die slecht te been zijn. Ik haal hen op in hun kamer en begeleid hen naar de kapel. Op die manier kunnen ze er toch bij zijn.

 

Wim Schoenmaekers, vrijwilliger koffie- en theeronde

Twee jaar geleden, ik was toen 35 jaar, kreeg ik een beroerte. De linkerhelft van mijn lichaam was verlamd en ook mentaal en sociaal had de beroerte gevolgen. Na een revalidatie van anderhalf jaar ben ik klaar om weer aan het werk te gaan en hoop ik een rustige, halftijdse job te vinden. In afwachting daarvan doe ik vrijwilligerswerk in het ziekenhuis en dat geeft me minstens zoveel voldoening als geld verdienen.

 

Ingrid Blockx, vrijwilliger op de dienst geriatrie

Ik koos er twee jaar geleden voor om vrijwilliger te worden omdat ik iets zinvol wou doen. Ik was toen 57 jaar en had het gevoel dat het nu of nooit was. Ik ben heel blij met het werk dat ik in het ziekenhuis kan doen. Je voelt dat de aanwezigheid van vrijwilligers een verschil maakt voor de patiënten en hun familie.

Enkele vrijwilligers in beeld

Wat biedt AZ Turnhout de vrijwilligers?

Samen met jou zal de coördinator van het vrijwilligerswerk in AZ Turnhout, Daniëlle Das, nagaan welke vrijwilligerstaken aansluiten bij jouw vaardigheden en interesses. Daarna laten we je kennismaken met het betreffende vrijwilligerswerk. Als deze meeloop- en inwerkperiode positief is, krijg je van het ziekenhuis een vrijwilligersovereenkomst waarin de nodige overleg- en bijscholingsmomenten voorzien zijn.

Wil jij als vrijwilliger aan de slag gaan?

Vul je kandidaatstellingsformulier (klik om te openen) in en stuur of mail het naar:
Daniëlle Das, coördinator vrijwilligerswerk
AZ Turnhout

Campus Sint-Elisabeth

Rubensstraat 166
2300 Turnhout

014 44 42 03
danielle.das@azturnhout.be


Wens je meer info, dan kan je contact opnemen met Daniëlle Das.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook