Wat doet het labo?

Het laboratorium voor klinische biologie is een medisch-ondersteunende dienst die sedert 1 januari 2018 gezamenlijk wordt uitgebaat door AZ Turnhout in associatie met AZ Herentals. Het klinisch labo omvat 2 campussen in Turnhout en 1 campus in Herentals. Er zijn 3 disciplines: hematologie, chemie/immunochemie en microbiologie.
 
In het klinisch labo worden onderzoeken uitgevoerd op bloed, urine, stoelgang en andere lichaamsmaterialen. Deze onderzoeken zijn gericht op de opsporing van ziektes, bevestiging van diagnoses, opvolging van behandelingen en stellen van prognoses van ziekten bij de mens.
 
Met onze dienstverlening hebben we tot doel zo snel mogelijk hoog kwalitatieve resultaten af te leveren, informatie te verlenen en in overleg met de samenwerkende artsen en personeel de patiënt zo goed mogelijk bij te staan. Onze ervaren klinisch biologen volgen de recente ontwikkelingen in het domein van de klinische biologie op de voet zodat de meest recente technieken aangeboden kunnen worden.

De stalen die in het labo behandeld worden, zijn afkomstig van patiënten opgenomen in het ziekenhuis of van patiënten die bij een specialist op consultatie zijn geweest, alsook van patiënten die door hun huisarts zijn geprikt of door hen naar onze prikdienst zijn doorverwezen.
 
Wij voeren een aantal gespecialiseerde onderzoeken uit (flowcytometrie, moleculaire biologische testen) en voor andere speciale analyses sturen wij de stalen door naar externe Belgische maar ook buitenlandse laboratoria. Zo bestaat er een goede samenwerking met nabij gelegen ziekenhuizen en verder gelegen laboratoria.

Erkenningen

Lees meer over onze erkenningen.